Evaluare
Evaluarea este efectuată de către persoane cu experiență ce au întâmpinat problemele vizate chiar în viețile personale. Evaluarea constă în aflarea nevoilor, dar și evaluarea propriu-zisă a abilităților pe care le-ai dobândit sau nu de-a lungul timpului. Procesul de evaluare identifică obstacolele cu care vă confruntați periodic sau chiar zilnic (de exemplu: transfer, ingrjiirea personală, manevrarea scaunului rulant, viața sexuală, etc.).
În cadrul evaluării este important să vedem întregul proces al interacțiunii dintre individ și factorii de mediu - de la afectări, limitări ale activității și restricții în participare, până la nivelul de funcționare cel mai ridicat pe care o persoană îl poate atinge.
Nevoile persoanelor cu dizabilități sunt complexe și de mai multe feluri, la fel ca pentru oricare persoană: contact social, securitate, locuința adecvată, educație, muncă, activități culturale și recreative, nevoia de a fi respectat, nevoia de a alege, nevoia de independența, iar acestea depind și de gravitatea și tipul dizabilității.
Persoanele cu dizabilități întâmpină o serie de probleme în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în România. Principalii factori care contribuie la rată scăzută de ocupare a forței de muncă sunt:
- lipsa serviciilor de tranzacție;
- lipsa echipamentelor adaptabile;
- lipsa de programe viabile de muncă susținută;
- atitutidinile discriminatorii ale potențialilor angajatori;